leeftijdsbepaling bij honden (pups)

Aan de faculteit Diergeneeskunde van UGent loopt momenteel een onderzoek naar leeftijdsbepaling bij pups. Nog te vaak immers zijn pups van sommige broodfokkers of pups die binnen Europa verhandeld worden in werkelijkheid veel jonger dan op hun documenten wordt weergegeven. Hierdoor lopen ze het risico om vaccins op een verkeerd tijdstip te krijgen waardoor ze niet voldoende beschermd zijn tegen belangrijke infectieziektes. Het te vroeg weghalen bij de moeder heeft bovendien negatieve gevolgen voor de gedragsontwikkeling van de pup. Doel van dit onderzoek is om de ontwikkeling van pups op te volgen om een exactere leeftijdsbepaling mogelijk te maken. Hiervoor hebben we de hulp nodig van dierenartsen, fokkers en puppy-eigenaars.

 

Als dierenarts kan je aan dit onderzoek meewerken op de volgende manieren:

 

  • U registreert de gebitsgegevens van pups telkens deze op consultatie komen
  • U volgt de gebitswissel op bij pups tijdens meerdere ( minstens vijf) opeenvolgende consultaties. De eigenaar en pup komen terug voor gratis tandcontrole en ontvangen na afloop een leuke gadget. Als dierenarts ontvangt u subsidies van de Vlaamse Overheid.
  • U mailt ons digitale RX-opnames van de ledematen of het gebit van jonge honden door. Dit mogen oudere opnames uit uw bestand zijn.
  • U stelt ons de karkasjes van overleden pups ter beschikking

 

Wilt u meewerken aan het onderzoek of hebt u nog vragen? Stuur een mailtje naar: martine.vandenbroeck@ugent.be of registreer u via de website: www.leeftijdsbepaling-hond.com.

 
 

© 2011 VETWorks - alle rechten voorbehouden.

VETWorks webdesign HTML5 Compliant