AMCRA nieuwsbrief september 2017

 

Tweede rapport van ECDC/EFSA/EMA: antibioticagebruik in humane- en diergeneeskunde en antibioticaresistentie in bacteriën geïsoleerd bij mensen en voedselproducerende dieren

Op 28 juli 2017 werd het tweede JIACRA rapport (Joint Interagency Antimicrobial Consumption and Resistance Analysis) gepubliceerd. Het is gebaseerd op data verzameld in de Europese lidstaten in de periode 2013-2015. In de analyses werd gefocust op pathogenen relevant voor de volksgezondheid en werd de relatie tussen gebruik en resistentie onderzocht vanuit een “One Health” perspectief.

 


Lees meer

 

 

 

Een nieuw EU One Health actieplan voor de strijd tegen antibioticaresistentie

De Europese Commissie heeft op 29 juni een nieuw actieplan voor de strijd tegen antibioticaresistentie (AMR) aangekondigd. Binnen het nieuwe plan kunnen drie belangrijke algemene doelstellingen geïdentificeerd worden: 1) van de EU de “best practice” regio maken; 2) onderzoek, ontwikkeling en innovatie stimuleren; 3) het belang van de strijd tegen AMR wereldwijd promoten.

 


Lees meer

 

 

 

De reactie van AMCRA op het debat over antibioticaduur

Wereldwijd zijn wetenschappers het erover eens dat het gebruik van antibiotica de selectie en spreiding van resistentie in de hand werkt. Een nieuw debat werd de afgelopen weken gevoerd over de invloed van de duur van een antibioticatherapie op antibioticaresistentie. Britse microbiologen en infectiologen van de humane geneeskunde menen dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de algemeen aangenomen stelling dat het niet uitnemen van een voorgeschreven antibioticatherapie antibioticaresistentie in de hand werkt.

 


Lees meer

 

 

AMCRA reikt prijs uit voor beste masterproef over antibioticaresistentie

In het kader van de prijsuitreiking voor de beste masterproef diergeneeskunde aan de Universiteit van Gent werd door AMCRA een som t.w.v. €1000 geschonken. Deze prijs werd toegekend aan Jade Bokma voor haar werk met titel ‘Risicofactoren voor antibioticumgebruik bij witvleeskalveren’.

 

 

Lees meer

 

 

 

 
 

© 2011 VETWorks - alle rechten voorbehouden.

VETWorks webdesign HTML5 Compliant